Hoofdpagina: verschil tussen versies

Uit Planco
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
Dit is de Wiki voor ''PlanCo'', het (beoogde) managementinformatiesysteem voor Planning en Control voor onderwijsinstituten van de faculteit NWI. Het systeem wordt in eerste instantie ontwikkeld binnen de context van het Onderwijsinstituut Informatica en Informatiekunde, maar met het expliciete doel om ook door andere onderwijsinstituten binnen de faculteit te kunnen worden toegepast.
+
== Het Onderwijsplanningsproces ==
  
Doel van PlanCo is de betere inrichting en afstemming van de verschillende informatiestromen rondom het onderwijsplanningsproces. Dit omvat o.a. de roostering, studiegidsen, taakverdeling en onderwijsbelasting. Een beoogd en verwacht uitvloeisel van het te bouwen systeem is de elektronische ondersteuning van de examenaanvraagprocedure (in afwachting van het in 2011 in te voeren nieuwe studentenvolgsysteem SANS).
+
De planning van het nieuwe onderwijsjaar gebeurt typisch aan de hand van een aantal [[vragen]]. Deze vragen brengen in kaart met welke afhankelijkheden en informatie gedurende het planningsproces rekening gehouden moet worden. Tevens leverde deze vragen belangrijke gegevens op die in een later stadium tijdens het managementproces van belang zijn. Het betreft hier onder andere de inzet van docenten en het aantal contacttijden voor cursussen die zij verzorgen. Bovendien maakt de vragen duidelijk welke termen dienen te worden gedefinieerd en in welk [[perspectief]] deze termen gebruikt worden. Veelal worden dezelfde termen gebruikt vanuit een verschillend perspectief, en hebben daarin een verschillende betekenis. Het is van groot belang dat de betekenis van termen eenduidig wordt vastgelegd, zodat bij de verzameling van gegevens zeker is dat deze in het juiste licht worden geplaatst. Wij zullen bij elke vraag daarom expliciet maken welke terminologie door deze vraag impliciet of expliciet wordt gebruikt, en dus dient te worden gedefinieerd.
 
 
Ontwikkelaars van PlanCo zijn:
 
 
 
*[[mailto:R.Aalbers@science.ru.nl Remco Aalbers]] (namens C&CZ nauw betrokken bij softwarematige ondersteuning voor onderwijsgerelateerde plannings- en controlprocessen, zoals studiegids, roostering en berekening onderwijsbelasting.  
 
*[[mailto:Marinus.vanHerpen@science.ru.nl Marinus van Herpen]] (namens Onderwijszaken betrokken bij de koppeling van verschillende gegevensbestanden en processen, en de verzameling en berekening van diverse gegevens waaronder de onderwijsbelastingcijfers.
 
*[[mailto:V.Kamphuis@cs.ru.nl Vera Kamphuis]] (onderwijscoordinator en hoofd onderwijsbureau van het Onderwijsinstituut voor Informatica en Informatiekunde, en als zodanig "domeinexpert" vanuit verschillende perspectieven in de praktijk van de onderwijsplanning)
 
*[[mailto:H.Kuppens@cs.ru.nl Harco Kuppens]] (wetenschappelijk programmeur van het onderwijsinstituut voor Informatica en Informatiekunde, en als zodanig betrokken bij de herinrichting van het nieuwe managementinformatiesysteem van het instituut; dit eerste opzet van dit systeem vormt de basis voor PlanCo).
 
 
 
[[Category: Inhoud]]
 
 
 
[[Category: ToDo]]
 

Versie van 27 apr 2009 21:20

Het Onderwijsplanningsproces

De planning van het nieuwe onderwijsjaar gebeurt typisch aan de hand van een aantal vragen. Deze vragen brengen in kaart met welke afhankelijkheden en informatie gedurende het planningsproces rekening gehouden moet worden. Tevens leverde deze vragen belangrijke gegevens op die in een later stadium tijdens het managementproces van belang zijn. Het betreft hier onder andere de inzet van docenten en het aantal contacttijden voor cursussen die zij verzorgen. Bovendien maakt de vragen duidelijk welke termen dienen te worden gedefinieerd en in welk perspectief deze termen gebruikt worden. Veelal worden dezelfde termen gebruikt vanuit een verschillend perspectief, en hebben daarin een verschillende betekenis. Het is van groot belang dat de betekenis van termen eenduidig wordt vastgelegd, zodat bij de verzameling van gegevens zeker is dat deze in het juiste licht worden geplaatst. Wij zullen bij elke vraag daarom expliciet maken welke terminologie door deze vraag impliciet of expliciet wordt gebruikt, en dus dient te worden gedefinieerd.